perjantai 19. kesäkuuta 2015

Pelejä ammatilliseen opetukseen

Esittele omaa alaasi käsitteleviä pelejä. Voit valita kaupallisia pelejä, viihdepelejä ja oppimispelejä. Pohdi millaisia sisältöjä alasi opetuksessa voisi pelillistää ja mitä kannattaisi pelillistää?

Media-alan opettajana opetettavia aineita voivat olla esim. luovaan suunnitteluun, viestinnän suunnitteluun ja konseptointiin liittyvät tekniikat, markkinointi, typografia sekä grafiikka ja visuaalisen suunnittelun tyylit, tekniikat ja teknologia erilaisissa julkaisuympäristöissä (digitaalinen, painettu viestintä). Graafisen suunnittelijan tulee yleensä hallinta jonkin verran koodausta (ainakin html ja css-tyylit), vaikka tämä ei työskentelisikään ohjelmoinnin parissa. Myös pelien suunnittelu ja peligrafiikka on osa graafisen suunnittelijan työtä.

Graafinen suunnittelija visualisoi työssään esim. toimintaympäristöä ja miten visuaalisia elementtejä käytetään siellä. Minecraftia on mahdollista käyttää esim. tehtävässä, jossa opiskelijat yksinkertaisella tavalla voivat yhdessä luonnostella esim. sitä, miten visuaalinen suunnittelu huomioidaan toimintaympäristössä. He voivat mallintaa tapahtuma-aluetta ja tarvetta opasteille, mainoksille ym. graafiselle materiaalille tai messuosastoa. Näin opiskelijat voivat testata ja esitellä ideaansa havainnollisesti muille ja tilassa päästään virtuaalisesti kulkemaan.


Kern me peli valmentaa kirjainvälistysten hahmottamiseen, kirjainvälistysten hiominen on yksi tärkeä osa graafisen suunnittelijan työtä. Peli löytyy osoitteesta http://type.method.ac/#



Osoitteessa https://codecombat.com/play/dungeon voi opetella pelin koodaamista hauskalla tavalla.
Ohjelmointikielen voi valita ja helpoista tehtävistä siirrytään vaikeampiin. Peli sopii erinomaisesti täysin vasta-alkajalle, sillä asioita kerrataan paljon.

Osoitteessa http://color.method.ac/ voi harjaannuttaa silmää (ja ymmärrystä) värienhallinnassa. hauskalla tavalla toteutetussa pelissä läpikäydään kaikki värijärjestelmän tarkastelun osa-alueet (värit, kirkkaus, valööri, vastavärit jne.) ja etsitään "osumia".


Osoitteessa http://www.xrite.com/online-color-test-challenge voi harjaannuttaa edelleen silmää havaitsemaan hiuksenhienoja eroja väreissä. pelissä täytyy järjestää värikuutiot oikeaan järjestykseen.


I shoot the sherif on hauska peli jossa pelaajan tulee "ampua" päätteelliset kirjainmuodot.



Kirjainmuotoja ja fonttien tuntemusta voi treenata os. http://shape.method.ac/



TypeConnection valmentaa erilaisten fonttien yhdistelemisessä:
http://www.typeconnection.com/




99designs.com on englanninkielinen verkkopalvelu, johon omat opiskelijani kannustaisin liittymään ja ottamaan osaa suunnittelukilpailuun. Vaikka suunnittelijan rahalliset palkkiot eivät ole suuren suuria, tekee hyvää "kisata" omilla ideoillaan muiden kanssa ja jalostaa niitä asiakkaan tarpeisiin. Tämän kaltainen ympäristö auttaa kehittämään ideaa ja työstentelytapaansa tuottavaksi, perustelemaan ideoitaan, toimimaan englanniksi, hahmottamaan mahdollisuuksiaan myös kansainvälisessä ympäristössä sekä vastaanottamaan palautetta ja kritiikkiä. Tämä auttaa ymmärtämään, että työt ovat "vain" töitä ja muillakin on hyviä ideoita, vaikka ideani ei aina saisikaan vastakaikua, sille voi olla paikkanasa toisessa yhteydessä tai eteenpäin jalostettuna.

Osoitteessa http://graphism.fr/games/ löytyy paljon erilaisia pelejä, joita voi käyttää alamme ammatillisessa opiskelussa, vaikkakin osa peleistä on enemmänkin hauskaa ajanvietettä kuin kuin tuiki tarpeellista arjen työtä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.