maanantai 6. huhtikuuta 2015

Murha Koivuniemessä - Kuka murhasi tohtori Mustapippurin?

Cluedo-lautapeli lienee kaikille ennestään tuttu? 

Kyseessä on siis perinteinen mysteeripeli, jossa tulee pelin mukana saatujen vihjeiden perusteella päätellä murhaaja. Tämä lautapelien klassikko on ajattomuudessaan todella toimiva ja se jaksaa kiehtoa sukupolvesta toiseen uusia pelaajia.

Peliini osallistui minun lisäkseni kaksi lasta, 7-vuotias ja 11-vuotias. Eskarilaisen apuna toimi toinen aikuinen. Peli opettaa päättelytaitoa ja logiikkaa. Se opettaa sulkemaan pois vaihtoehtoja, ja myös pelitaitojen karttuessa käyttämään logiikkaa toisia kilpailijoita vastaan.

Peli on suunnattu 8-99-vuotiaille, jotka haluavat ratkaista mysteerejä. Vaikka pelin taustalla onkin ajatus väkivallasta ja murhasta, se verhoillaan hienostuneesti jonnekin taustalle ja huomio kiinnittyy itse hahmoihin, murhavälineisiin, kartanon huoneisiin ja mysteerin selvittämiseen.
Pidän pelistä kovasti ja odotan sitä aikaa, että lapset vielä vähän kasvavat, jolloin heitä vastaan voi ihan oikeasti sitten pelata. 

Meiltä löytyy myös saman pelin dvd-versio, mutta sitä emme ole vielä ehtineet kokeilemaan. Onko teillä kokemuksia sellaisen pelaamisesta?


Peliä voisi hyödyntää opetuskontekstissa havainnollistamalla sillä logiikan erilaisia kaavoja. Syy-seuraussuhteet näkyvät myös kaupan alalla monella eri tavalla. Tämän pelin kautta havainnollistamalla asiat jäisivät mieleen. Esimerkiksi tilaamalla liikaa tavaraa lisätään hävikkiä, vähennetään voittoa, lisätään asiakastyytymättömyyttä jne. 

Pelin syy-seuraussuhteita ja päättelymekanismeja voisi siirtää suoraan arkiseen kaupan maailmaan. Varmasti jäisi opiskelijoiden mieleen paremmin, kuin hokemalla erilaisia fraaseja luokan edessä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.