sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Oman alani pelit - alani on peli?

Kaupan maailma on pelien maailma jo valmiiksi. Siellä toteutetaan tavarapeliä, jonka päämääränä on maksimoida kaupan hyöty tekemällä asiakas tavalla tai toisella tyytyväiseksi. Asiakkaan ja myyjä välinen keskustelu on yhdenlainen teerenpeli, joka etenee aina tietyn logiikan mukaisesti. Siinä kohtaavat sekä asiakkaan että myyjän kemiat, että asiakkaan suhde kyseessä olevaan tuotteeseen ja sen takana olevaan ideologiaan (kuten luomu, reilu kauppa, hinta, laatu, kotimainen jne.). Kaupan fyysinen rakenne on yhdenlainen pelilauta, jossa kauppaan astuessa aloitetaan peli, ja se päätetään kassalla ja kaupasta poistuessa.

Nii-in, kaupan maailma on valmiiksi jo niin pelimäinen, että sen pelillistäminen on helppoa. Siitä saa helposti tehtyä lautapelin, tai se voi edetä myös mobiiliversiona tai nettiversiona strategisia pisteitä pitkin, kuten pelilaudallakin. Pelin voi laatia esimerkiksi asiakkaan näkökulmasta, myyjän näkökulmasta, tavarantoimittajan näkökulmasta tai vaikkapa ideologisesta näkökulmasta.
Mielestäni parhaimpia pelejä ovat sellaiset, jotka poistavat ajatuksiin asettuneita pinttyneitä käsityksiä siitä, miten asiat voidaan tai pitää tehdä, Ne avaavat silmät uusille mahdollisuuksille, luovuudelle ja jopa oman toiminnan kriittiselle tarkastelulle syyllistämättä, uusia ideoita antaen. Vaihtoehtoisesti ne voivat opettaa peruskäsitteitä tai tuotteisiin liittyviä yksityiskohtaisia tietoja.
Kaupan alalle on olemassa valmiiksi monenlaisia erilaisia pelejä, johtuen varmaan siitä, että kauppa kuitenkin liittyy vahvasti ihmisten normaaliin elämään ja arkeen ja myös moniin ammatteihin. Peruskauraa ovat Monopolit, Tilipäivät ja muut vastaavat rahan käsittelyyn liittyvät pelit. Mobiiliversioina olen nähnyt kahvilan pyörittämiseen liittyviä pelejä, leipomiseen liittyviä pelejä ym. jotka on suunnattu lähinnä lapsille.

Mikä estäisi vaikka tekemästä sovelluksen, joka toimii samalla idealla kuin Farmville, mutta hoitamisen kohteena olisikin kauppa? Pelikoneesta löytyy tällä hetkellä 25 erilaista peliä, jotka kaikki liittyvät jollakin tapaa kauppaan: http://pelikone.fi/pelit/tagi/kauppa.  Simppelit pelit ovat ihan hauskaa ajanvietettä joillekin, mutta itse kaipaan peleihin enemmän strategista näkökulmaa, jolloin jonkin asian tekeminen vaikuttaa kymmeneen muuhun, kuten tosielämässä kaupassa tapahtuu.


Tämä pohdintani näyttää painottuvan nyt paljon vahvemmin visiointiin. Mielestäni erityisen hyvää kauppaan liittyvää oppimispeliä ei ole vielä tehty tai en ole sellaiseen törmännyt. Minulla on vahvoja visioita erilaisista toteutusvaihtoehdoista ja ne ovat syntyneet tämän kurssin aikana. Näkökulmani on avartunut, joten asettamani tavoite tälle kurssille on saavutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.