torstai 9. huhtikuuta 2015

Täydellinen työntekijä

Tiinan suunnittelema peli on työvoimapoliittiseen koulutukseen tarkoitettu peli. Kohderyhmänä ovat aikuisopiskelijat, lähinnä työttömät työnhakijat. Pelin tarkoituksena on auttaa pohtimaan, mistä oma työttömyys johtuu. Sen avulla olisi tarkoitus tuoda esille, että muilla on ihan samoja pelkoja kuin itsellä. 

Pelin tavoitteena saada ryhmän jäsenet keskustelemaan keskenään ja tuntemaan toisiansa. Tarkoituksena olisi saada heidät pohtimaan työn tekemistä, ja omia vahvuuksiaan eri näkökulmista. Tavoitteena olisi myös oppia ajattelemaan työn tekemistä ja hakemista myös työnantajan näkökulmasta. Lisäksi tulisi oppia perustelemaan omia näkökantojaan, mutta myös vastaanottamaan kritiikkiä ja eriäviä mielipiteitä.

Pelin tarvikkeina toimivat pelilauta ja pelinappulat, mahdollisesti pisteytyslaput. Peliä voisi pelata 16 henkeä, eli neljä tiimiä. Pelilaudan tai vastaavan avulla ryhmät muodostuvat ja asettuvat pelilaudan ympärille. Ryhmä vastaa erilaisiin kysymyksiin.

Tiina suunnittelee, että toiset ryhmät antavat toisilleen pisteitä argumenttien pohjalta. Mahdollinen extrapisteytys tulisi hyvistä vasta-argumenteista. Jäin miettimään tätä pisteyttämisasiaa. Minusta sen voisi toteuttaa paremmin joinakin muina merkkeinä kuin pisteinä. Minäkin vähän pelkään sitä, että huonossa tapauksessa pisteet pelataan omaan pussiin eivätkä ne tue henkistä kasvamista ja itsevarmuuden saamista.

Tiinan esittämiin kysymyksiin ei ole oikeita ja vääriä vastauksia. Tavoitteena saada ryhmät keskustelemaan asioista. Kysymykset ovat helppoja ja kaikilla on niistä varmasti mielipide. Opettajan rooli ryhmästä riippuen voi olla suuri.
Kysymysesimerkkejä ovat mm. Millainen työhistoria on täydellisellä työntekijällä? Millainen on hyvä työyhteisö? Täydellinen esimies?

Peli mahdollistaa varmasti oppimista omista ja muiden näkökulmista. Asioista keskusteleminen avartaa ja saattaa auttaa löytämään uusia näkökulmia omasta tilanteesta. 

Samaa mekaniikkaa voisi soveltaa esimerkiksi työhyvinvointiin liittyvissä harjoituksissa tyky- tms. päivillä. Peli toimii keskustelunrunkona ja ymmärrän Tiinan tavoitteen, halun saada tästä toimiva työkalu käytännön työhön. Susannan käsikirja-ajatus oli myös erinomainen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.