sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Lightbot One Hour Coding


Ohjelmointitaustaisena olen itse innolla seurannut erilaisten ohjelmointiin aktivoivien sovellusten esilletulosta. LightBot One Hour Coding– sovelluksen löysin, kun tuttavani kertoi sosiaalisessa mediassa pelanneensa peliä 7-vuotiaan lapsensa kanssa. Peli onkin suunnattu lapsille ja se löytyy ilmaisena sovelluksena sekä Applen AppStoresta että Googlen Play-kaupasta, ja lisäksi pelistä löytyy selainversio.

Pelin ideana on ohjata pelihahmoa ympäri pelikenttää sekä sytyttää lamppuja merkittyihin peliruutuihin. Pelaajalla on käytettävissä tietty määrä eri käskyjä (nuoli eteen, lamppu, käännös oikeaan, käännös vasempaan ja hyppy), riippuen kentän tasosta sekä tietty määrä liikkeitä mitä voi syöttää main-”ikkunaan”. Pelin edetessä Main-funktion lisäksi opetellaan käyttämään myös alifunktioita ja toistorakenteita.


Peli on varsin lyhyt, mutta opastaa hyvin lapsia kohti ohjelmoinnin maailmaa. Aluksi peli opastaa pelaajansa eteenpäin ja lapsi saa nopeasti onnistumisen tunteita, mikä on tärkeää uuden oppimisessa. Itse pidin peliä myös viihdyttävänä, enkä suinkaan liian lapsellisena - sopiva pieni väliviihdyke, jonka ole nyt useampaan kertaan pelannut läpi.

Vaikka peli on suunnattu lapsille, niin se toimii myös aikuisille, joille ohjelmointi on vieras käsite. Ajatelleen tulevaa peruskoulun opetussuunnitelman muutosta, niin tällaisille peleille on varmasti kysyntää. Voisin kuvitella käyttäväni tätä myös aikuisopiskelijoiden kesken leikkimielisenä kisailupelinä.

2 kommenttia:

  1. Olen vääntänyt scratchiä yksinäni ja mietin milloin osaan lapsille sitä ohjeistaa. Välillä harmittaa, kun se on "lapsille" suunnattu. Hyvin tämä haastaa nuoria ja aikuisiakin ohjelmoinnin perusteisiin...

    VastaaPoista
  2. Meillä tuo upposi alkuun nuorisoon hyvin. Lapsille suunnatuthan ovat yleensä niitä parhaita ja lapsien varjolla pääsee pelaamaan niin monia pelejä. Meillä nuoriso haaveilee Unityn opiskelusta tällä hetkellä, ehkä kesällä sataa sen verran, että ehdimme jumahtaa koneen ääreen yhdessä värkkäämään - peli-ideat ovat sen verran kunnianhimoisia heillä :)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.