tiistai 17. maaliskuuta 2015

Monopoli-lautapeli

Monipoli, nykyiseltä nimeltään Monopoly on lautapeli jota lähes kaikki ovat pelanneet. Pelaajien tavoitteena pelissä on saada kanssapelaajien rahat ja muu omaisuus loppumaan. Alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan 30 000 markkaa seteleinä (vanha versio). Peliä pelataan kahdella arpakuutiolla, joiden yhteinen silmäluku määrää, kuinka pitkälle pelaajan täytyy liikkua pelilaudalla. Pelilaudan reunoilla, joissa pelaaja liikkuu, on tontteja, asemia ja laitoksia. Pelaaja voi ostaa pankilta tontin, aseman tai laitoksen, jolle hän päätyy, mikäli kukaan ei ole sitä vielä ostanut. Jos pelaaja joutuu toisen pelaajan omistamalle ruudulle, hänen on maksettava siitä vuokraa. Pelilaudalla on myös ruutuja, joissa joutuu maksamaan rahaa saamatta mitään vastinetta. Peliin kuuluu myös kahdenlaisia kortteja Sattuma- ja Yhteismaa-kortteja, jotka vaikuttavat pelin kulkuun monella tavalla. Tällainen kortti nostetaan, jos pelaaja joutuu ruutuun, johon on merkitty sana Sattuma tai Yhteismaa. Myytävät tontit jakautuvat eri väri­ryhmiin. Jos sama pelaaja on saanut haltuunsa kaikki saman väri­ryhmän tontit, hän voi rakentaa sinne taloja suorittamalla maksun pankkille. Samalla tontilla saa olla enintään neljä taloa. Kun kaikilla saman väriryhmän tonteilla on jo neljä taloa, niihin voi rakentaa hotellin. Kun pelaaja joutuu toisen pelaajan omistamalle tontille, hänen on maksettava sitä korkeampi vuokra, mitä enemmän siinä on taloja, ja kaikkein eniten, jos siinä on hotelli.
Pelikierros kestää tunnista jopa kolmeen tuntiin, riippuen pelaajien taktisista taidoista ja pelaajien määrästä. Mikäli peli venyy kovin pitkäksi saattaa kyllästyminen tulla helposti. Aikuisiällä kun peliä pelaa kavereiden kanssa saattaa eteen tulla tilanne että peliä pelataan monilla eri säänöillä, meille kävi juuri näin J Niinpä sääntöjen läpi käyminen ennen pelin aloittamista voi olla hyvä valinta.

Peli soveltuu seurapeliksi ja sitä voi pelata mielestäni 13-vuotiaasta ylöspäin. Peli soveltuu suoraan opetus käyttöön. Sillä voi harjoitella strategiaa, matematiikkaa, sijoittamista ja hermojen kestävyyttä.

2 kommenttia:

  1. Juu, nuo säännöt tosiaan vaihtelevat aika paljon. Melkein jokaisella on joku "erikoissääntö" jota on aina käyttänyt, ja pelaamisesta tuleekin nykyään enempi riitelyä. Minä en suostu enää pelaamaan kuin *tarkasti* virallisilla säännöillä, jotka muuten tekevät pelistä kohtuullisen nopean, eikä tylsää kyräilyä pääse syntymään.

    VastaaPoista
  2. Minä olen myös hieman sääntöfriikki. Pitää tietää "paikallissäännö", se mistä pidetään kiinni ja mistä voi joustaa. Monopoli (ja joululomalla tuli kaivettua kaapista myös Uusi finanssi) ovat aika hyviä eri ikäisiä kokoavia pelejä. Aika tylysti se välillä opettaa myös sen, miten rahan valta auttaa pelin loppuvaiheessa musertamaan toiset pelaajat! ;)

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.