keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Afrikan tähti, oppimisehtävä 3, Taina Linna


Pelillistämisen kurssilla saatiin tehtäväksi tutustua peleihin. En ole mikään ”pelimies” ja aloitinkin yllättäin Afrikan tähdellä, joka on lautapeli. Tarkoitus oli nimittäin pelata eräs toinen lautapeli, jonka sain ystävältäni Hannalta lainaksi, mutta minullapa ei ollut pelikaveria. Sunnuntaina kummipoikani auttoi minua pelaamalla kanssani peliä, ainut lautapeli mikä hänellä nimittäin oli jäljellä nykymaailman digishowssa. Eli 10-vuotias kummipoikani ohjasi minulle pelin, jonka hävisin kirkkaasti. Peli oli hauska ja tempaisi mukaansa pelaajan ja naurua piisasi. Ja mikä oli kivaa, sitä voi ihan kaksinkin pelata.
Tässä onkimaani tietoa pelistä. Tämä peli on lautapeli ja historiasta kertoi. (Wikipedia)
Mannerlan mukaan pelin idea syntyi, kun hän katseli Humphrey Bogart -elokuvien huumassa ryppyistä Afrikan karttaa ja sen kiehtovia paikannimiä, kuten Casablanca ja Dar es Salaam. Pelin nimen Mannerla sai artikkelista, jossa kerrottiin Etelä-Afrikasta löytyneestä maailman suurimmasta timantista, Cullinanista, jonka suurin hiottu kappale tunnetaan nimellä Suuri Afrikan tähti (engl. Great Star of Africa).  Kartasta hän valitsi jännittävältä kuulostavia paikannimiä.Tärkein oivallus oli kuitenkin käännettävät ja sekoitettavat nappulat  Kukaan ei tietäisi, mikä yllätys minkäkin nappulan takana piili. Rosvot ja hevosenkengät lisäisivät jännitystä ja yllätyksellisyyttä peliin. Ensimmäinen Afrikan Tähti -peli tuli painokoneesta syksyllä 1951 . Jo seuraavana vuonna painettiin uudet kymmenen tuhatta, ja sitten vuosittain aina enemmän ja enemmän. Seitsemän vuoden kuluttua oli ylitetty jo sadan tuhannen myydyn pelin määrä joka on yhä ennätyksellinen.

Näinhän se on lähteny virtaamaan digiaika myös omalla alallani. Ohjaan asiakkaitani tietokoneeni ääreltä ja pelaan heidät kuntoon.Olen miettinyt pellillistämistä ja tullut siihen tulokseen, että opettelenpa tämänkin maailman niin pysyn ajantasalla työelämässä ja elinikäisessä oppimisessa. Sopivasti tämä kurssi sattui kohdalleni ja eimuutakun oppimaan, kaikki mitä tästä saan irti sen kehitän. Olen kuunnellut sivusta ja seurannut pelillistämistä hyvinvointiin armeijaan meneville pojille, masentuneille sekä ikääntyneille. Nyt siis minulla on mahdollista kehittää tai kokeilla tämän kautta jotain omaan työhöni. Ohjaan ja motivoin ihmisiä pitämään  itsestään huolta. Pelin kautta siitä voi tulla mukavaa ja siihen on nyt mahdollista saada haastetta ja vertaistukea ryhmän piirissä.
Tässä esimerkki mistä sain netistä  tietoa tämän päivän kehityksestä hoitoalalla ja hyvinvointialalla. http://www.kainuunetu.fi/UserFiles/d763e312-4069-4815-82bd-f6886b1871ca/Web/ICT_toimialan_kuvat/ICT_HYPAKE/Ty%C3%B6paja_Tyossaoppiminen/Hypake.pdf
 

1 kommentti:

  1. Lisäätkö Taina otsikon julkaisulle ja oppimistehtävän numeron asiasanaksi!

    Afrikan tähti on kyllä klassikko. Ja sinun alasi on sellainen, jossa pelillisyyden elementit ovat osa kehitystä, jolta odotetaan aika paljon.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.